Idag firar vi elens dag!

Foto: CC0 Public Domain

Den 23 januari har utnämnts till elens dag av branschorganisationen Svensk Energi. Denna mäktiga naturkraft återfinns inte bara i blixtar och ålar, utan ger oss även fulladdade telefoner, tvättmaskiner, hjärtstartare och möjligheten att läsa de här orden.

Trots alla positiva förtjänster samhället får av elen sliter den ofta på klimatet.

I Sverige är vi relativt duktiga på att använda klimatsmart elektricitet, med vattenkraft och kärnkraft som de största produktionssätten. Men dessa metoder är inte problemfria och vi kan alltid bli bättre. 2040 ska Sverige nå 100 % förnybar elproduktion, men ju förr är som bekant bättre.

Tips: På Smutselskollen kan du kolla in hur ditt elbolag producerar din elektricitet. Om du inte gillar det du ser kan du byta med några klick. Tänk dessutom på att försöka minska din elförbrukning.

Miljö online2

Liknande artiklar