Nu rullar det första godståget från Kina in i London

Foto: Kabelleger (CC BY-SA 3.0)

Framtidens transportmedel är varken båt eller flyg, i alla fall inte om man frågar Kina. I veckan anlände det första godståget från Kina i London efter en resa på över 12000 kilometer.

Tåget, lastat med hushållsvaror, kläder och väskor, påbörjade sin resa i industristaden Yiwu den 1 januari och rullade in i östra London 18 dagar senare. Den nya rutten är den femtonde i raden av sitt slag som kopplar samman kinesiska och europeiska städer. Den uppdaterade silkesvägen är snabbare än fartyg och klimatsmartare än flygtransport.

Samtidigt som det klimatmässigt sett är bra att saker rullar på räls måste vi självklart också tänka på vilken påverkan det vi transporterar har. Tåg är mer hållbart än flyg, men att transportera onödiga saker kommer alltid vara ohållbart.

Ibland är det svårt att veta hur en klimatsmart konsumtion egentligen ser ut. Förutom att fråga sig hur mycket av det man konsumerar som verkligen behövs är det alltid på modet att satsa på kvalitet. Undviker vi engångsartiklar och slit och släng minskar vi vår miljöpåverkan och får ha nytta av våra saker längre. Och så slutligen: ta tåget!

Miljö online2

Liknande artiklar