Obama lämnar över till Trump – och ger 500 miljoner dollar till gröna klimatfonden

Foto: Public domain

I tisdags gjorde Barack Obama en sista klimatansträngning vid makten och överförde 500 miljoner dollar till FN:s gröna klimatfond. Bidraget sker precis innan Donald Trump idag tar plats som USA:s president.

USA har lovat att sammantaget ge 3 miljarder dollar till fonden, som totalt ska innehålla drygt 10 miljarder dollar, att gå till finansiering av utsläppsminskningar och klimatanpassning. Hittills har man bidragit med 500 miljoner.

I tisdags satte Obama in ytterligare 500 miljoner dollar, vilket till stor del var resultatet av en kampanj organiserad av den amerikanska miljörörelsen, skriver The Guardian. Målet var att få presidenten att överföra alla de resterande 2,5 miljonerna.

Det här är en av de få sakerna Obama kan göra som Trump inte kan upphäva, säger Jesse Brag, från kampanjorganisatörerna, Corporate Accontability International, till The Guardian.

Men efter Obamas insättning PÅ 500 miljoner i tisdags fattas det alltså fortfarande 2 miljarder från USA, något som Trump inte förväntas leverera, skriver The Guardian.

Det är över lag osäkert vad som väntar med den nya presidenten vid makten. Trump, som har gett klimatskeptiker och fossilfolk nyckelpositioner, har tidigare sagt att globaluppvärmning är ett kinesiskt påhitt. Han har också sagt att han vill slopa restriktionerna för fossilindustrin, skapa fler jobb inom kolindustrin och nya transportvägar för olja och gas.

Vad som händer nu återstår att se, men som Supermiljöbloggen har skrivit om tidigare så kan Trump få svårt att öka kolproduktionen. Dessutom menar analytiker att USA fortfarande har många miljöinitiativ på lokal nivå och att det globala klimatarbetet beror av mycket annat än bara den amerikanska presidenten.

Miljö online2

Liknande artiklar