Trump ger order om att fortsätta med kontroversiella oljeledningar

Foto: Pax Ahimsa Gethen

USA:s nyvalda president Donald Trump har gått ut med order om att processen för att godkänna den kontroversiella oljeledningen Keystone XL ska påbörjas. Trump har även gett order om att myndigheterna ska godkänna den återstående delen av den kontroversiella oljeledningen Dakota Access.

Oljeindustrin är glada.

 Making American energy great again starts with infrastructure projects like these that move resources safely and efficiently, säger Stephen Brown från Tesoro Companies till Washington Post.

Annie Leonard från Greenpeace säger till Washington Post att kampen fortsätter.

We all saw the incredible strength and courage of the water protectors at Standing Rock, and the people around the world who stood with them in solidarity. We’ll stand with them again if Trump tries to bring the Dakota Access Pipeline, or any other fossil fuel infrastructure project, back to life.

Dakota Access är en nästan färdigbyggd oljeledning som ska föra olja från produktionen i North Dakota till oljeraffinaderierna i Illinois. Det har varit mycket stora protester mot Dakota Access som planeras gå igenom mark som är helig för Sioux-folket.

Demonstranter har bildat ett läger vid Standing Rocks. Lägret har blivit den största samlingen av amerikanska ursprungsfolk på över ett århundrade. Demonstranterna i lägret har mötts av militärfordon och gummikulor. Amerikanska myndigheter beslutade i december att oljeledningen ska dras om, men det var innan Trump blev president. Se mer i tidigare artikel från Supermiljöbloggen.

Keystone XL är en föreslagen oljeledning på 1897 kilometer mellan oljesanden i kanadensiska Alberta och en befintlig oljeledning i amerikanska Nebraska. Risken för olyckor och klimatfrågan har gjort att Keystone XL har blivit en av de viktigaste frågorna för den amerikanska miljörörelsen. Obama har tidigare lagt veto mot Keystone XL.

Miljö online2

Liknande artiklar