Expert: Industri, företag, regering och samhället i stort måste ifrågasätta den industriella skogsmodellen

Foto: Cameron Strandberg (CC BY 2.0)

Branden, som skövlat 379 000 hektar skog, att jämföra med de 13 800 hektar som drabbades vid skogsbranden i Västmanland 2014, har resulterat i 11 dödsfall och utplånandet av en hel stad. En utbredd monokultur och klimatförändringar sägs vara anledningarna till den stora spridningen.

I Chile är inte bränder under sommarhalvåret ovanliga. Men i år har extrema förhållanden resulterat i en katastrof. Torka, minimal luftfuktighet, starka vindar och historiskt höga temperaturer, kombinerat med homogena skogar av få arter har gjort att bränderna snabbt kunnat sprida sig.

Dålig beredning för klimatförändringar och en skogsindustri dominerad av monokultur är orsakerna till den stora spridningen, skriver The Guardian.

Sebastian Tellier, botanist och författare till flera publikationer om Chiles vegetation, säger till National Geographic:

“Kanske är det bevis att global klimatförändring redan har hunnit ikapp oss och är här för att stanna. Om det är så, måste industri, företag, regeringen och samhället i stort ifrågasätta hela den industriella skogsmodellen.”

Drabbar biodiversitet

För många ekosystem är brand bra och en del av ett ekosystems naturliga dynamik. Men i Chile är det annorlunda, menar Fernanda Romero, koordinator i Naturreservatet Altos de Cantillana, ett område drabbat av bränderna.

” I Chile är det annorlunda, arter här är inte anpassade till det, och med varje brand går värdefullt habitat förlorat…” Säger Romero till national Geographics.

På sociala medier pågår konspirationsteorier om att bränderna skulle vara anlagda. Bland annat cirkulerade rykten via WhatsApp att det skulle vara ursprungsbefolkningen Mapuche som anlagt bränderna.

Med anledning av ryktesspridningen gick president Michele Bachelete gick ut på Twitter och uppmanade till ”ansvarfullt användande” av WhatsApp och sociala medier och menade att den pågående ryktesspridningen syftar till att vilseleda landet, skriver BíoBío Chile.

Miljö online2

Liknande artiklar