Lokala engagemang ska driva på omställningen

Foto: Public domain

Genom medborgarinitiativ och lokala engagemang, ska kampanjen Klimatvalet, få fler att engagera sig för klimatet.

Bakom initiativet står Klimataktion, Jordens Vänner, Nätverket Gemensam Välfärd, Latinamerikagrupperna, Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen, Skiftet, Färnebo Folkhögskola, PUSH Sverige och Fossil Free Sverige.

Vi ser många positiva tecken. Priset på fossilfri el sjunker och människor står upp för hållbara alternativ. Men takten och ambitionerna behöver öka. Vi vill att varje by, stadsdel och kommun ska gå i täten för ett fossilfritt och hållbart Sverige, säger Jonas Bane från klimataktion.

På hemsidan klimatsverige.se kan folkrörelser, fackföreningar, omställningsgrupper, lokala grupper, kommunpolitiker, företag, bostadsföreningar och enskilda att anmäla sina bidrag och initiativ.

På så sätt ska fram kreativa lösningar och idéer lyftas fram och medborgare uppmanas att bidra till omställningsarbetet, med målet att göra Sveriges kommuner fossilfria och hållbara till 2030.

Politikerna vill minska landets utsläpp med 85 procent fram till 2045. Det räcker inte för att Sverige på ett rättvist sätt ska bidra till att nå de globala klimatmålen. Därför behöver vi driva på underifrån, säger Andrea Söderblom-Tay, ordförande i Jordens Vänner som också står bakom initiativet, i ett pressmeddelande

Kampanjen ska pågå fram till valet 2018. Under våren planeras också en klimatmanifestation i samband med klimatriksdagen – ett forum för att samla klimatengagemang inför valet.

Miljö online2

Liknande artiklar