De europeiska elföretagen säger nej till nya kolkraftverk

Foto: (Public domain)

Företag från 26 EU-länder enas i nytt initiativ för att leva upp till Parisavtalet och främja förnybar energi.

Inga nya europeiska kolkraftverk från 2020 – om kontinentens kraftbransch får säga sitt.

Initiativtagare till överenskommelsen är samlingsorganet Euroelectrics, som representerar 3500 kraftföretag i 26 länder. På en presskonferens förra veckan meddelades att den europeiska kraftsektorn inte kommer investera i nya kolkraftverk efter 2020, samt att man lovar att leverera en energiomställning i enlighet med Parisavtalet.

Kraftsektorn är fast besluten att leda energiövergången och förtydliga vårt engagemang för en koldioxidsnål ekonomi med konkreta åtgärder, säger Euroelectrics ordförande António Mexia i ett pressmeddelande. [reds.övers.]

Polen och Grekland är de enda länderna som inte deltar i överenskommelsen. De bryter därmed mot den globala trend där kolet tappar allt mer mark. Under 2016 föll världens planer på nya kolkraftverk med två tredjedelar.

Att kraftsektorn tydligt visar att man vill följa Parisavtalet kan förhoppningsvis sporra Europas politiker till att skynda på med den (hittills alldeles för långsamma) gröna energiomställningen.


Här kan du läsa mer om vad Parisavtalet innebär. 

Miljö online2

Liknande artiklar