En av Vattenfalls gamla kolgruvor stoppas

Tyska kolkraftverk
Foto: Greenpeace

Utsläpp motsvarande 250 miljoner ton växthusgaser kan förhindras nu när den tyska brunkolsgruvan inte längre kommer tas i drift. 

Förra året godkände den svenska regeringen och statliga Vattenfall en mycket kritiserad försäljning av fem tyska brunkolsgruvor. De nya ägarna blev tjeckiska EPH, ett företag som saknar miljö- och hållbarhetsbeskrivningar.

Nu stoppas en av gruvorna i östra Tyskland, skriver Greenpeace. Om man skulle bryta alla de 250 miljoner ton brunkol gruvan innehåller skulle det motsvara nästan fem gånger Sveriges årliga utsläpp av växthusgaser.

Orsakerna till att gruvan stoppas är flera. EPH beskyller den nationella klimatpolitiken, där tyska makthavare tagit mer ansvar än svenska politiker mäktade med. En annan viktig faktor är det kraftiga folkliga motståndet. Gruvstoppet beskrivs som en enorm vinst både för civilsamhället och miljörörelsen.

Miljö online2

Liknande artiklar