Hemköp inför pantsystem för plastpåsar

Ny satsning ska minska svenskarnas plastanvändande. 

Idag används 80 plastpåsar per person och år i Sverige, något som nu Hemköp vill ändra på. Det nya pantsystemet kommer till en början testas i ett pilotprojekt i en butik vid Torsplan i Stockholm, enligt ett pressmeddelande.

Kunderna kommer betala 50 öre extra per påse, och för varje pantad påse får man en krona tillbaka. För varje plastpåse som säljs men inte pantas kommer företaget betala 50 öre till organisationen Städa Sverige. Satsningen kommer efter att både Naturvårdsverket och EU skärpt riktlinjerna för konsumtion av plastpåsar.

Flera svenska matkedjor använder idag påsar gjorda av sockerrörsplast istället för den helt oljebaserade varianten, och från och med januari måste alla butiker som säljer plastpåsar informera kunderna om dess miljöpåverkan. Många efterfrågar även en prishöjning på påsarna, en åtgärd som fått stor framgång i exempelvis England.

Miljö online2

Liknande artiklar