Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Hemköp inför pantsystem för plastpåsar

    Ny satsning ska minska svenskarnas plastanvändande. 
    Idag används 80 plastpåsar per person och år i Sverige, något som nu Hemköp vill ändra på. Det nya pantsystemet kommer till en början testas i ett pilotprojekt i en butik vid Torsplan i Stockholm, enligt ett pressmeddelande.
    Kunderna kommer betala 50 öre extra per påse, och för varje pantad påse får man en krona tillbaka. För varje plastpåse som säljs men inte pantas kommer företaget betala 50 öre till organisationen Städa Sverige. Satsningen kommer efter att både Naturvårdsverket och EU skärpt riktlinjerna för konsumtion av plastpåsar.
    Flera svenska matkedjor använder idag påsar gjorda av sockerrörsplast istället för den helt oljebaserade varianten, och från och med januari måste alla butiker som säljer plastpåsar informera kunderna om dess miljöpåverkan. Många efterfrågar även en prishöjning på påsarna, en åtgärd som fått stor framgång i exempelvis England.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.