Kina tänker fullfölja Parisavtalet – kallar Trump ”självisk”

Foto: Public Domain

Efter att Trump rivit upp klimatlagar och hotat med att dra sig ur Parisavtalet ger Kina nu svar på tal. 

Förra veckan orsakade Donald Trump ännu ett ramaskri från miljövärlden när han skrev under en order som häver Barack Obamas Climate Action Plan. I samband med detta förbjöds anställda vid berörda departement att använda termer som ”klimatförändringar”, ”Parisavtalet” och ”utsläppsminskningar”, rapporterar Politico.

Det amerikanska klimatförnekandet hotar Parisavtalet, något som är avgörande för jordens framtid. Lyckligtvis markerar nu Kina mot Trumpadministrationens agerande. Det kinesiska utrikesdepartementet meddelade vid en presskonferens att landet står fast vid sina åtaganden i avtalet.

Oavsett hur andra länders politik förändras kring klimatförändringar, så kommer Kinas mål och inställning inte att göra det, säger departementets talesperson Lu Kang.

USA:s agerande kallas även själviskt i en kinesisk statligt styrd tidning, skriver The Guardian. Samtidigt finns det stora frågetecken kring Kinas vilja och kapacitet att ensam axla ledarskapet i klimatfrågan. Det är idag det land som släpper ut mest koldioxid, följt av USA. En stor del av landets energi kommer från kolkraft, även om det görs stora satsningar på förnybart.

Kina är inte ensamma om att fördöma Trumps klimatförnekande. Till och med klimatboven Exxon Mobil, världens största ickestatliga fossilbolag, anser att USA borde fortsätta ingå i Parisavtalet. Då vet man att något är rejält skevt.


Sugen på att läsa mer om den amerikanska presidentens klimathaveri till politik? Här, här och här har Supermiljöbloggen skrivit mer. 

Miljö online2

Liknande artiklar