Miljön syns minst bland politiska sakfrågor i media

Foto: South Bend Voice//Flickr

Miljöfrågan på sista plats i mätning över hur ofta politiska sakfrågor blir toppnyheter.

Det är Sveriges radio, tillsammans med Sifo, som undersökt hur mycket uppmärksamhet enskilda politiska sakfrågor fick i media under 2016. Resultatet är nedslående, men inte förvånande – miljöfrågor kommer allra längst ner på listan.

Artiklar om miljöpolitik blev toppnyheter endast 32 gånger. Allra mest uppmärksamhet fick integration och flyktingfrågor, med 171 toppnyheter.

I undersökningen har man utvärderat nyheter med ett politiskt parti nämnt på förstasida, löp i tidning eller som förstanyhet i tv- och radioinslag. Granskningen omfattar Sveriges fem största tidningar, samt nyhetssändningar i Svt, Tv4 och SR.

Samtidigt som miljö- och klimatfrågor undanhålls från löpsedlarna visar SOM-institutets rapport från 2016 att ”miljöförstöring” och ”förändringar i klimatet” fortfarande är de frågor svenskarna är mest bekymrade över.

Supermiljöbloggen har flera gånger tidigare rapporterat om medias bristfälliga bevakning. Här, här och här kan du läsa mer.

Miljö online2

Liknande artiklar