Renar får allt svårare att hitta mat

Betande renar
Foto: Public Domain

Klimatförändringarna är inte något som kanske kommer i framtiden, de är redan här. Renarna får allt svårare att hitta mat när temperaturen varierar i takt med att klimatet förändras. 

Minus trettiosju grader ena dagen, plus åtta nästa. De ständiga temperaturväxlingarna är verkligheten många samebyar lever med.

Temperaturen har gått som en jojo under vintern, och värre lär det bli enligt SMHI. När snön tinar och fryser om vartannat får renarna allt svårare att skrapa fram den livsnödvändiga renlaven som de livnär sig på under vinterhalvåret.

Det kommer att bli en större frekvens av tillfällen när det regnar, och när det omväxlande är kallt och smälter, så man får se an annan typ av klimat där, säger Erik Kjellström som arbetar med klimatmodeller vid Rossby Center i Norrköping till SVT.

Många renskötare måste numera stödutfodra sina djur, och hur det påverkar beteende, stress och sjukdomar hos djuren är det ingen som vet.

I samband med klimatstafetten Run for your life 2015 skrev SMB en längre artikel om hur rennäringen påverkas av klimatförändringarna, läs den här.

Förra veckan sändes även dokumentären Vetenskapens värld på SVT2 om hur klimatförändringarna påverkar renskötseln. Se den på SVT Play.

Miljö online2

Liknande artiklar