Tillgång till grön energi får Amazon att satsa i Sverige

Foto: Public domain

IT-jätten Amazon etablerar ny enklav i Sverige. En viktig orsak är att det svenska elnätet till stor del är förnyelsebar.

Internetföretaget Amazon placerar tre stora datahallar i Sverige. Investeringen gäller Amazon Web Services (AWS) som tillhandahåller molntjänster för andra företag.

En av de viktigaste anledningarna att IT-jätten vill till Sverige är tillgången till grön energi. Med målet att drivas av 50 procent förnybart till 2017 är Sveriges växande infrastruktur av grön energi en fördel, säger Amazons Nordenchef till Ekot.

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg menar att det är ett mycket positivt besked som tyder på att Sverige står sig starkt i konkurrensen med andra länder.

Jag är väldigt glad att välkomna AWS till Sverige. Deras beslut att etablera en ny företagsregion i landet är ett erkännande av Sveriges starka konkurrenskraft i EU, med den högsta andelen förnyelsebar energi i elnätet i EU och som en världsledare i digital infrastruktur och IT, säger Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

Hallarna ska placeras i Västerås, Katrineholm och Eskilstuna och beräknas vara klara under 2018.

Läs också: 52,6 procent- Sverige fortsatt bäst i EU på förnybar energi

Miljö online2

Liknande artiklar