Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Dags för kommunerna att steppa upp

    Foto: Nathalie Ljustermo

    LEDARE: När vi pratar miljö och klimat diskuterar vi gärna rikspolitiken, EU, Kina eller USA. Vi glömmer ofta bort den mer lokala nivån där mycket av det faktiska arbetet sker, eller bör ske. Nu har WWF gett dig en möjlighet att pusha på politikerna i din kommun, skriver Beatrice Rindevall.

    Att städerna är en nyckel för att skapa ett hållbart samhälle är en underdrift. Över hälften av jordens befolkning bor i städer, och stadsfolket står för mer än två tredjedelar av våra koldioxidutsläpp. Där produceras otroligt mycket skräp och görs många korta och koldioxidintensiva resor, trots att det är just i städerna möjligheterna att effektivisera finns.

    Städernas potential innebär mer än bara möjligheter – det innebär också ansvar. I glesbefolkade områden är det otroligt mycket svårare att hitta gemensamma och storskaliga lösningar kring allt från transporter till avfallshantering.

    De flesta bilresorna idag görs på under fem kilometer – en sträcka som de flesta lätt och snabbt kan cykla. Dessutom slösar vi på både yta och utsläpp genom att åka i snitt 1,2 personer per bil. Tänk om varje mjölkpaket med utrymme för en liter bara skulle innehålla 2,5 deciliter mjölk? En av effekterna skulle vara en fyrdubbling av mjölktransporter, vilket helt i onödan skulle påverka såväl klimatet som framkomligheten.

    Det skulle vara en ganska dum idé. Nästan lika dumt är vårt ineffektiva resande idag.

    I städer konsumerar vi absolut mest. Resursutnyttjandet flödar, men återvinningen håller långt ifrån samma hastighet. Det är både miljömässigt och ekonomiskt osmart att konstant forsla in nya resurser i landet samtidigt som vi bränner upp de gamla.

    Dessutom finns det tunga incitament att rädda liv genom hälsosammare luft och skapa mer plats för schysstare saker än personbilar i trångbodda områden.

    Städernas möjligheter och ansvar innebär däremot inte att de mindre samhällena är oviktiga i omställningen. Ingen kan friskrivas från ansvar i en sådan här stor och akut fråga, vi har inte den lyxen. Slöseri är slöseri oavsett om det sker i Norrland eller Stockholm.

    Inte minst är de viktiga när de går före. Där befolkningstäta ställen har många möjligheter att påverka mycket, har mindre orter stort svängrum att påverka mycket och snabbt. Trots att det sällan läggs fokus på miljöarbetet i mindre kommuner är det ofta där den mest progressiva politiken görs.

    Växjö är ett exempel som har belönats av EU-kommissionen för sina satsningar på att minska fossila bränslen. Eskilstuna är ett annat, som lanserat Miljölöftet, en checklista med 50 miljöåtgärder som kommunen lovat att genomföra under de kommande två åren. Österåker lanserade häromdagen nyheten att de sällar sig till skaran av kommuner som divesterar. Umeå blev årets klimatstad förra året. I Lund trampar cyklisterna nästan fem varv runt jorden – varje dag.

    Många går före och bidrar till en vettigare framtid. Hur står det till i din kommun? WWFs One Planet City Challenge är en utmaning för städer världen över att ta ett ledarskap för en klimatsäker framtid. WWF har skapat en poll där du enkelt klickar i vad din kommun borde göra bättre – och de lovar att följa upp det.

    Med litet klick kan du pusha din kommun att ta täten för en hållbar framtid – gör det här.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.