Nytt EU-förslag ska halvera matsvinnet till 2030

Foto: Foerster

Förenklade livsmedelsdonationer och tydligare besked kring bäst-före-datum. Det röstade EU-parlamentet ja till under gårdagen. 

EU-parlamentets ledamöter vill se en halvering av matsvinnet, som idag omfattar 88 miljoner ton per år. För att lyckas med detta har man nu antagit en resolution som uppmanar EU-kommissionen att häva restriktionerna för livsmedelsdonation, skriver man i ett pressmeddelande. Utöver detta vill parlamentet se större insatser för att skingra tvivel kring märkningar av typen ”bäst-före-datum” och ”sista förbrukningsdag”.

Förslaget utgår från det avfallspaket som antogs i mars, där målet är att slöseriet med livsmedel ska minska med 30 procent till 2025 och 50 procent till 2030. Den nya röstningen gav en rungande majoritet för resolutionen med 623 ja-röster, 33 nej-röster och 20 nedlagda röster

Idag uppgår matsvinnet till 173 kilo per år och EU-medborgare. Den samlade produktionen och bortskaffningen av detta matsvinn leder bland annat till utsläpp av 170 miljoner ton koldioxid. Globalt ser det inte mycket bättre ut. Nya rön visar att en femtedel av jordens tillgängliggjorda livsmedelsresurser går till spillo.

Miljö online2

Liknande artiklar