Satsning på 300 miljoner i kampen mot plasten

Under Miljöpartiets kongress i helgen presenterades den nya satsningen de vill göra i kampen mot plast i haven – 100 miljoner per år de kommande tre åren. 

Miljöpartiets årliga kongress gick nyligen av stapeln i Linköping. En av de mer uppmärksammade klimatsatsningarna handlade om problematiken med plast i haven, något som blir en allt större fråga globalt.

Under kongressen la partiet fram förslag på sin nya satsning om hur de ska minska nedskräpningen av plast. 100 miljoner kronor kommande tre år, pengar som ska gå till åtgärder för att minska mängden i haven och förebygga nedskräpning.

Haven saknar gränser och i vissa delar av världen har man ingen avfallshantering alls, säger Isabella Lövin i en artikel i Dagens Nyheter.

Plasten som hamnar i haven skapar stora problem för det marina livet. Mikroplaster och makroplaster, stort som smått, den marina nedskräpningen har blivit en av de stora frågorna globalt. Varje år dumpas närmare 8 miljoner ton plast i haven, enligt en artikel i DN.

Pengarna som den rödgröna regeringen nu vill satsa i kommande budgetar ska bland annat gå till utveckling av material som kan ersätta plast, utbildningsmaterial samt metoder för att förhindra nedskräpning.

I början av juni går FN:s havskonferens av stapeln i New York. Sverige har tillsammans med Fiji varit drivande för att få till konferensen som behandlar klimatminister Isabella Lövins stora hjärtefråga – havsproblematiken, där bland annat frågan kring nedskräpning ingår.

Miljö online2

Liknande artiklar