Macrons nya klimatsajt en gliring till Trump

Frankrikes president Emmanuel Macron
Foto: Flickr / OFFICIAL LEWEB PHOTOS

”Make our planet great again” är namnet på hemsidan som Frankrikes nyblivna president Emmanuel Macron lanserade i veckan. I ett tal riktar Macron kritik mot att USA drar sig ur Parisavtalet, och genom den nya hemsidan bjuder han in klimatforskare och andra som vill engagera sig mot klimatförändringarna att komma till Frankrike.

Donald Trump meddelade nyligen att USA lämnar Parisavtalet. Emmanuel Macron var inte sen att rikta kritik mot detta bakåtsträvande beslut och passade på att bjuda in amerikanska forskare, entreprenörer, ingenjörer och besvikna medborgare att komma till Frankrike för att där fortsätta sitt arbete mot klimathotet.

Macron ville samtidigt ingjuta hopp för klimatarbetet och gav en försäkran om att Parisavtalet kommer att implementeras både av Frankrike och resten av länderna i avtalet.

We will succeed. Because we are fully committed. Because wherever we live, whoever we are, we all share the same responsibility: make our planet great again, sa Macron i sitt tal i torsdags.

Enligt den franske presidentens kontor meddelade Macron i ett telefonsamtal till Trump under torsdagen att Parisavtalet inte kan omförhandlas. Macron säger att han respekterar Trumps beslut även om han anser att det är ett misstag.

Make our planet great again heter hemsidan med det nya franska initiativet – namnet är en travesti på Trumps valslogan ”Make America great again”. Hemsidan är en uppmaning till alla som vill engagera sig mot klimatförändringarna – vare sig en är forskare, lärare, entreprenör, student, företag, förening, NGO eller något annat – att kontakta Frankrike och komma dit för att jobba mot klimatförändringarna.

Miljö online2

Liknande artiklar