Nya arter hittade efter skogsbrand

Foto: MSB

I juli 2014 härjade en skogsbrand utanför Kiruna. Nu har flera arter hittats som man tidigare aldrig funnit i Sverige. 

Skogsbranden i naturreservatet Torneträsk-Soppero spred sig över ett 90 hektar stort område. Man misstänker att branden startades av ett blixtnedslag. Naturliga skogsbränder är idag ovanliga, men är en del av naturens kretslopp. Ett flertal arter är helt beroende av bränder och visar sig först efter att marken hettats upp tillräckligt mycket, som vid en brand.

Efter branden valde Länsstyrelsen att inventera de arter som kom och resultaten blev minst sagt förvånande. Flera av insektsarterna är rödlistade och kommer enbart efter bränder, andra är viktiga signalarter. Man upptäckte även sex helt nya arter för Sverige, arter som är extremt ovanliga även i andra delar av världen.

Det är fantastiskt roligt att dessa nya arter för Sverige har hittats, det händer inte varje dag, säger Anna Högdahl, biolog på Länsstyrelsen.

Här kan du läsa hela rapporten från Länsstyrelsen i Norrbotten. 

Miljö online2

Liknande artiklar