Olja drar in längs västkusten

Foto: Jenn Farr

Stora mängder olja från ett läckage utanför Danmark träffar nu den svenska västkusten.

Oljan kommer från ett läckage som skedde utanför Skagen för två veckor sedan och omfattningen verkar vara större än vad som först rapporterades. När läckaget inträffade, rapporterade den danska flottan om 1000 till 2000 liter olja, enligt Göteborg Posten.

Men större mängder än så har redan plockats upp av strandstädare och kustbevakning. 7000 liter har hittills städats ihop längs kusten vid Lysekil upp till Hamburgsund.

Städarbetet fortsätter, men man förväntas inte kunna städa undan all olja.

– Vi kommer inte att sanera till kliniskt rent utan lagom mycket så att naturen själv kan ta hand om det sista. Annars gör man mer skada än nytta. I sommar får de som åker ut i skärgården förvänta sig att det kan finnas lite olja här och var, säger Ingrid Håstad, oljesaneringsexpert till SVT nyheter.

Miljö online2

Liknande artiklar