SEB svartlistar Shell

Foto: Jenn Farr

SEB svartlistar 40 internationella storföretag, bland andra Shell, Hewlett Packard Enterprise och Renault. Samtidigt flaggar Handelsbanken för att de snart släpper en liknande lista.

SEB gick i måndags ut med att de svartlistar en mängd storföretag som inte upprätthåller en etisk standard och Handelsbanken har meddelat att de från 1 juli kommer utesluta en mängd företag som kränkt mänskliga rättigheter, korruption, arbetsrätt eller miljö.

Flera av företagen som svartlistas av SEB är involverade i oljeledningen Dakota Access Pipeline, skriver SvD. Varken Swedbank eller Nordea planerar att utvidga sina svarta listor, men Nordea lämnade dock investeringarna i North Dakota pipeline i februari i år.

Till skillnad från SEB och Handelsbanken har Nordea dock fortfarande kvar sina investeringar i Shell – trots den omfattande kritik bolaget har fått för påverkan på människor och miljö i Nigeria.

Bland de konventionella bankernas hållbarhetsbetyg toppar SEB Fair Finance Guides lista med en medelmåttig poäng. I botten ligger Danske Bank och Nordea.

Vill du trycka på bankerna? Fair Finance Guides har en mall som du kan använda.

Miljö online2

Liknande artiklar