Världens största flytande solkraftverk ser dagens ljus i Kina

Foto: Sungrow Power Supply Co

Med sina 40 Megawatt är det nya solkraftverket störst i världen och ger Kina en liten skjuts i omställningen till ett klimatsmartare energisystem. Den installerade effekten är mer än tillräckligt för att förse 6500 hem med el.

Flytande solkraftverk har flera fördelar, särskilt i folktäta områden. Förutom att vattnet fungerar som ett naturligt kylsystem tar panelerna inte upp oönskad plats i tätt bebyggda regioner utan använder ytor som annars inte utnyttjas. Det nya solkraftverket har kopplats till elnätet i Huainan, en stad i östra Kina med djupa rötter i kolindustrin.

Det flytande kraftverket har installerats på en vattenmassa i ett område tidigare till för kolbrytning. Vattnet är alltför förorenat för att nyttjas av människor och passar därför som underlag för solpanelerna.

Men världens största flytande kraftverk kommer inte att få njuta av titeln länge till. Samma företag som har byggt solkraftverket i Huainan håller redan på med nästa flytande mastodontbygge. Projektet på 150 Megawatt byggs i samma region och förväntas vara redo innan året är slut.

Flytande solpaneler är i sig ingen nyhet. Förra året kunde vi berätta att Europas största flytande solkraftverk höll på att byggas strax utanför London. Anläggningen har sedan dess tagits i bruk och genererar nu el för fulla muggar.

Miljö online2

Liknande artiklar