Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Efter oppositionens hot – flygskatten blir kvar, men revideras

    Oppositionen har hotat flera statsråd med misstroendevotum om regeringen skulle gå vidare med tre olika planerade skattehöjningar, varav flygskatten är en. Nu har regeringen valt att dra tillbaka två av skattehöjningarna — men flygskatten blir kvar, om än något reviderad. 
    Debatten om flygskattens för- och nackdelar har gått het under året. Tillsammans med två andra förslag till skattehöjningar har flygskatten gjort oppositionen så upprörd att de hotat med att rikta misstroendevotum mot ministrar i regeringen.
    Nu har regeringen valt att dra tillbaka två av skattehöjningarna, medan flygskatten blir kvar. Skatten ska dock sänkas något samtidigt som glesbefolkade delar av landet, som är mer beroende av flyget, ska kompenseras. 120 miljoner avsätts för detta men det är ännu oklart exakt hur pengarna kommer att användas.
    Alliansen drar därmed tillbaka sitt hot om misstroendevotum, men är samtidigt missnöjd med att flygskatten trots allt införs. Moderaterna säger även att de kommer att avskaffa skatten om de vinner valet 2018. Alliansen ser ändå regeringens besked som en seger.

    Sen är det inte bra att flygskatten införs, men jag noterar att regeringen har lyssnat till vår kritik om att detta drabbar glesbygden och att man därför kommer att hitta sätt att kompensera detta, säger Ebba Busch Thor (KD) till Svenska Dagbladet.

    Trots oppositionens motstånd har flygskatten starkt stöd bland folket. 44 procent är för och 36 procent är emot, enligt en undersökning från maj i år.
    Så här mycket sänks den föreslagna flygskatten:

    • Från 80 till 60 kronor per passagerare för flyg inom Europa
    • Från 280 till 250 kronor per passagerare för flyg utanför Europa med ett avstånd om högst 6 000 kilometer
    • Från 430 till 400 kronor per passagerare för flyg utanför Europa med ett avstånd längre än 6 000 kilometer

    Att just flygskatten blir kvar motiveras av regeringen med att klimathotet inte kan vänta.

    Idag är flyget en av de värsta klimatbovarna – flyget släpper ut lika mycket som all biltrafik i Sverige – men till skillnad från andra transportslag betalar det inte bränsleskatt och andra miljöskatter. Det är totalt orimligt, skriver klimatminister Isabella Lövin på sin Facebooksida.

    I en debattartikel i Dagens Nyheter riktar regeringen kritik mot oppositionen för hur de har hanterat sitt missnöje med regeringens förslag.

    Vi har också varit beredda att diskutera dessa skatteförslag med oppositionen. Men samarbete bygger också på att alla parter tar ansvar. De borgerliga partierna har med stöd av Sverigedemokraterna i stället hotat att fälla enskilda ministrar med misstroendeförklaringar. Ett kraftfullt och skarpt verktyg, som tidigare använts mycket sparsamt, används nu för att stoppa politiska förslag och skapa så mycket politisk oreda som möjligt, skriver Magdalena Andersson, finansminister, Per Bolund, finansmarknadsminister och Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson (V).

    Alliansen tillbakavisar kritiken och menar att det handlar om att regeringen inte har lyssnat till riksdagens vilja trots att de sitter i en minoritetsregering.


    Vill du läsa mer om flygskatten? Kika nedan:

    Det här är flygskatten

    Flygskattsmyterna del 1 – ”Landsbygden kommer ta skada”

    Flygskattsmyterna del 2 – ”De flesta remissinstanser är emot en flygskatt”

    Flygskattsmyterna del 3 – ”En flygskatt ger ingen klimatnytta”

    Flygskattsmyterna del 4 – ”Bättre att satsa på biobränsle”

    Flygskattsmyterna del 5 – ”Bättre att satsa på internationell flygskatt”

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.