Offentligt anställda förbjuds använda ordet ”klimatförändringar”

Foto: Gage Skidmore

”Klimatförändringar” blir ”extremväder” när Trumpadministrationen uppmanar anställda vid jordbruksdepartementet att undvika klimatprat. 

The Guardian har tagit del av e-post där anställda vi det amerikanska jordbruksdepartementet censureras från att använda ett antal ord och begrepp kopplade till klimatet.

Personalen uppmanas ersätta ”klimatförändringar” med ”extremväder”. Vidare förbjuds ordet ”klimatanpassning”, till förmån för ”resiliens mot extremväder”. Även den allra viktigaste åtgärden för att motverka det så kallade extremvädret – ”minskning av växthusgaser” – är svartlistad. Istället ska jordbruksdepartementets anställda prata om att producera organiskt material (build soul organic matter) och öka effektiviteten av näringsämnen. Tanken med det sistnämnda är alltså att binda kol i marken.

Det är inte första gången delar av den amerikanska förvaltningen förbjuds tala om klimatförändringar. I april rapporterades att anställda vid energidepartementets internationella klimatkansli uppmanades undvika termer som ”klimatförändringar”, ”Parisavtalet” och ”utsläppsminskningar”.

Sedan Donald Trump klev på posten som USA:s president har det amerikanska miljöarbetet gått från mindre bra till ett rent klimathaveri. Förutom miljardnedskärningar och upprivna klimatlagar så meddelades i juni att landet drar sig ur klimatavtalet från ParisHärhär och här kan du läsa ännu mer.

Miljö online2

Liknande artiklar