Allt fler länder förbjuder fossildrivna bilar

Foto: Dual Freq (GNU Free Documentation License)

Kina meddelade i dagarna att man planerar ett förbud mot diesel- och bensindrivna bilar. Landet väljer därmed att styra in på samma fossilfria väg som flera andra länder. 

Bilindustrin chockades när Kina, världens enskilt största nybilsmarknad, i lördags signalerade att man arbetar för ett totalförbud mot produktion och försäljning av nya bilar med förbränningsmotorer. Beskedet gavs av landets vice industri- och teknikminister Xin Guobin, som menade att ”turbulenta tider” väntar branschen.

Kina följer därmed efter länder som Storbritannien, Norge, Frankrike, Tyskland och Indien. Norge står för det mest ambitiösa målet, där inga diesel- eller bensindrivna bilar får säljas efter år 2025. Under fjolåret stod elbilar och hybrider för 40 procent av grannlandets totala nybilsförsäljning.

Ett flertal länder som Spanien, Japan och Danmark saknar förbud, men dessa har ändå uttalade mål för elbilsförsäljningen. Nu väcks förhoppningar om att även Sverige ska välja att trycka på bromspedalen för förbränningsmotorerna.

Miljö online2

Liknande artiklar