Amerikanska stater trotsar Trump – Är på väg att uppnå klimatmål

Foto: National Oceanic and Atmospheric Administration (Public Domain)

Att Trump tog USA ur Parisavtalet innebar ett hårt slag för det internationella samarbetet. Men regionala ledare lät sig inte stoppas och nu visar en ny rapport att de stater som fortsatt engagera sig i frågan har uppnått positiva resultat.

Trots att USA som land inte längre deltar i avtalet valde flera stater att ändå jobba mot de mål som satts upp. Samarbetet döptes till the U.S. Climate Alliance och består av 14 stater och Puerto Rico. Tillsammans utgör de 36 procent av USA:s befolkning och cirka 38 procent av landets totala BNP.

Enligt en ny rapport är nu dessa 14 stater och Puerto Rico på god väg att klara av sin bit av kakan och kan till och med komma att överträffa sina mål. Tanken var att USA skulle minska sina utsläpp av växthusgaser med 25 procent till 2025 jämfört med 2005. Staterna i the U.S. Climate Alliance har nu klarat av en minskning med 15 procent.

Resultatet visar på vikten av regionala initiativ och ett engagerat ledarskap för att tackla klimatförändringarna. Samtidigt som rapporten släpptes kommenterade Kaliforniens guvernör Jerry Brown initiativet:

Tillsammans är vi en politisk och ekonomisk kraft, och vi kommer att driva den förändring som måste ske över hela nationen.

Här kan du läsa mer om koalitionen och vilka stater som är med.

Miljö online2

Liknande artiklar