EU säger nej till plastskatt

Foto: H. Hach

EU vill öka medvetenheten om hur plast påverkar miljön, men uppger att det skulle vara ohållbart med en skatt på plastprodukter för att minska konsumtionen av dem.

EU satsar nu på en kampanj om vilken skada den plast vi köper gör i haven, och tillsammans med tillverkare hoppas man förändra produkter och förpackningar mot en mer miljövänlig riktning. Att minska plastanvändningen genom en speciell skatt på engångsprodukter i plast avfärdas däremot som ”ohållbart”. Vicepresidenten för EU-kommissionen, Frans Timmermans, säger:

The only sustainable method is to create recyclable plastic and take out microplastics. You can’t take out microplastics with a tax. You need to make sure things are reused, and not put in the ocean.

Även om EU vill införa en plastskatt så har unionen inte mandat att sätta skatter i medlemsländerna, men kan däremot uppmuntra höjningar av skatter inom unionen.

I nuläget återvinns ungefär 6% av plastavfallet inom EU, delvis på grund av de många typer av plast som konsumeras. Olika typer av plast är olika lätt att återvinna, och EU vill nu att företag ska designa sina produkter med utgångspunkten att den använda plasten ska gå att återanvända.

Varför en plastskatt faktiskt skulle vara ohållbar verkar dock vara EU:s egna lilla hemlighet, speciellt då skatter på plastpåsar visat sig vara ett effektivt medel för att minska konsumtionen av plast i flera länder.

Miljö online2

Liknande artiklar