Kina stänger fabriker för att minska föroreningar

Foto: Peggy und Marco Lachmann-Anke

I Kina har tiotusentals fabriker stängts i en kampanj mot farliga utsläpp och tjänstemän från företagen åtalas för miljöbrott. Det styrande kommunistpartiet verkar ha tröttnat på landets ökända föroreningar.

Uppskattningsvis 40 procent av fabrikerna i Kina har tillfälligt stängts ner på grund av att de släpper ut för mycket skadliga ämnen, och tjänstemän från mer än 80 000 fabriker har åtalats för att ha brutit mot utsläppsgränser under 2017.

Kina har haft enorma problem med föroreningar de senaste årtiondena, med allt från livsfarlig smog till giftiga floder, på grund av landets stora industrisektor. Mycket av det som tillverkats i fabrikerna har exporterats till västvärlden, däribland Sverige.

Det finns en oro för att de nedstängda fabrikerna kommer skada Kinas ekonomiska tillväxt, men kommunistpartiet tycker att man måste se den större bilden.

It is impossible to say corporations have not felt a partial impact. But if we look from a long-term perspective, there is no impact. Strengthening environmental protection… goes hand in hand with economic development, sa miljöministern Li Ganjie på partikongressen.

Kampanjen kommer förhoppningsvis driva företag att göra säkrare och smartare affärer i framtiden, utan att sätta Kinas natur på spel – eller hela planetens hälsa för den delen.

Miljö online2

Liknande artiklar