Succé för självkörande buss i Helsingborg

Foto: Helsingborgs stad

I september körde en självkörande minibuss på Helsingborgs gator. ”Som att förflytta sig till framtiden för en stund”, säger enhetschefen för Helsingborgs infrastrukturplanering.

Den eldrivna och självkörande bussen är unik i sitt slag i Sverige och rullade under fem dagar i september på Helsingborgs gator. Syftet var att visa ett exempel på framtidens teknik som både kan minska trafikens utsläpp och utnyttja infrastrukturen mer effektivt.

– Att få se och prova på att åka med den här bussen på Helsingborgs gator blir som att förflytta sig till framtiden för en stund. Det blir ett sätt att ge helsingborgarna en förstahandsupplevelse av denna typ av teknologi, sa Angelica Nilsson, chef för enheten för infrastrukturplanering i ett pressmeddelande.

Bakom initiativet står Helsingborgs stad tillsammans med kollektivtrafikföretaget Nobina. Bussen styrs av en säkerhetsklassad dator, är utrustad med teknik som upptäcker hinder och har plats för 12 passagerare.

– Det var många som var intresserade av den självkörande bussen, både privatpersoner, näringsliv och Helsingborgs stads verksamheter. Totalt kom 1703 personer för att teståka under de fem dagarna. Huruvida Helsingborgs stad ska satsa på självkörande fordon inom den närmre framtiden kan jag inte svara på, men vi kommer att göra en scenarioanalys gällande just självkörande fordon. Första steget är att se vad den visar, säger projektledare Kristin Magnusson till SMB.

Miljö online2

Liknande artiklar