Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Efter tre år på samma nivå – i år väntas de globala koldioxidutsläppen öka

    Det verkar som att trenden med tre år av stillastående globala koldioxidutsläpp är på väg att brytas. Samtidigt som världen mer än någonsin behöver minska utsläppen väntas de öka med två procent 2017. 
    Prognosen kommer från den årliga rapporten Global Carbon Budget som släpptes 13 november, mitt under FN:s klimattoppmöte i Bonn. Eftersom det är just en beräkning så vet vi inte säkert än vilken nivå koldioxidutsläppen faktiskt kommer att lägga sig på för år 2017, men professor Johan Rockström är oroad.

    Det var ett mycket sorgligt besked och jag är väldigt oroad. Många med mig har, kanske lite överoptimistiskt, trott att det var början på en trend där vi har lyckats avstanna ökningen och kanske till och med böja kurvan nedåt när utsläppen stod stilla för tredje året, säger Johan Rockström till Dagens Nyheter.

    Det är främst Kina som står för den förväntade ökningen, som bland annat beror på att de kinesiska industrierna har ökat sin produktion. Indien har också en del i ökningen även om deras ökning är mindre än Kinas. Både USA och EU minskar svagt.
    Sverige ökar sina utsläpp något enligt siffror från Statistiska Centralbyrån, vilket delvis beror på ökad ekonomisk tillväxt. Det är både industrin och transporter som står för ökningen de senaste åren. Trots att alltmer biobränsle används så ökar utsläppen eftersom transporterna ökar så mycket. Inte minst flyget är en stor bov i dramat.
    Men allt är inte nattsvart.

    Världen har aldrig varit mer redo än nu att agera. Det här är rätt tillfälle att göra något. Det mest hoppingivande är att regioner, länder och företag har börjat förstå det här. Trots att president Donald Trump meddelat att USA drar sig ur Parisavtalet, så har flera delstater meddelat att de fortsätter sitt arbete, säger Michael Tjernström, professor i meteorologi, till TT, skriver SVT Nyheter.

     

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.