Hålet i ozonlagret är det minsta som observerats sedan 1988

Foto: Carbon Visuals (Public Domain)

NASA har rapporterat att hålet i ozonlagret nu är det minsta som uppmätts sedan 1988. Upptäckten gjordes i anslutning till att Montrealprotokollet, avtalet som tagits fram för att få bukt med det skadliga hålet, just firat sin 30-årsdag.

Montrealprotokollet, en internationell överenskommelse som kom till för att rädda jordens ozonlager, har i höst fyllt 30 år. Det var i september 1987 som världens länder slöt samman kring frågan och några år senare hade det blivit FN:s första universellt ratificerade fördrag. Denna framgång har fått FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan att kalla avtalet för ”det mest framgångsrika internationella avtalet hittills.

Vägen mot ett återställt ozonlager är inte helt enkel, men enligt forskare vid NASA har utvecklingen i år gått åt rätt håll. Forskarna påpekar dock att minskningen inte är ett tecken på att hålet är på väg att försvinna helt, utan snarare en naturlig variation. Hålet är fortfarande stort som två och ett halvt USA, men har krympt med 3,4 miljoner km2 sedan förra året.

Ozonlagret är det skikt som absorberar skadlig UV-strålning från solen som annars är skadligt för levande organismer. Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om ozonlagret och varför det är så viktigt för livet på planeten. Kika här för en snabbkurs!

Miljö online2

Liknande artiklar