Arktis smälter snabbare än någonsin och det orsakar extremväder

Foto: Angie Agostino

Permafrosten i Arktis tinar snabbare än någonsin, enligt en rapport från den amerikanska myndigheten NOAA, och den arktiska isen var rekordliten under den viktiga vinterperioden. Forskarna menar att avsmältningen av Arktis bidrar till mer extremväder.

Enligt NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) är den tinande permafrosten och smältande isen delvis orsaken till extremväder det senaste året. Arktis har haft en kylande effekt på planeten men i och med att regionen värms upp avtar effekten – vilket resulterar i att vårt klimat blir allt mer instabilt.

Permafrost är mark som är frusen året runt, medan den arktiska isen däremot smälter av och byggs upp under året. Isen är vanligtvis som minst i september och störst i mars, men under årets vintersäsongen var isen den minsta som uppmätts sedan mätningar började göras 1979. Det är tredje året i rad som vinterisen är rekordliten och därmed inte byggs upp ordentligt inför den varmare sommaren.

Miljö online2

Liknande artiklar