Australisk storbank slutar finansiera kolprojekt

Foto: Patty Jansen

Banken NAB kommer inte finansiera nya kolbrytningsprojekt i Australien och blir därmed den första av landets storbanker som officiellt slutar stödja den miljövidriga sektorn. De kommer däremot fortsätta låna ut till befintliga kunder.

NAB (National Australia Bank) motiverar beslutet med att de har en viktig roll att spela i övergången till en lågutsläppsekonomi. Nyheten kommer en månad efter att en av landets andra storbanker, The Commonwealth Bank, gick ut med att de inte kommer finansiera nya stora kolprojekt på grund av miljöskäl.

Australiens koldioxidutsläpp har ökat de senaste åren och det är oklart om de kommer klara sina Parismål. Landet har länge varit i toppen bland dem som släpper ut allra mest koldioxid per capita och fått upprepad kritik för både den inhemska kolkonsumtionen och dess kolexport.

NAB gör ett undantag för metallurgiskt kol, som används inom järn- och stålproduktion, och fokuserar därmed på kolet som används för att generera värme och el.

Miljö online2

Liknande artiklar