Frankrike förbjuder all olje- och gasutvinning till 2040

Foto: thierryleclercq

Från och med 2040 är all utvinning av fossila bränslen i Frankrike förbjuden, enligt en ny lag. Lagen gäller alla franska territorier och kommer börja gälla 2040 – samma år som landets förbud mot försäljning av fossildrivna bilar blir verklighet.

Lagen är till stor del symbolisk i och med att Frankrikes inhemska olje- och gasproduktion är mycket liten och landet huvudsakligen importerar sina fossila bränslen.

Frankrikes president Emmanuel Macron har gjort flera klimatvänliga utspel sedan han valdes i maj i år. Han har bland annat sagt att han vill se högre skatt på koldioxid och uppmuntrat amerikanska klimatforskare att flytta till Frankrike som svar på USA:s klimatförnekande politik. Macron lanserade också kampanjen ”Make Our Planet Great Again” i somras, som svar på Donald Trumps ”Make America Great Again”.

Nu återstår att se om detta är ett steg på vägen för Frankrike att blir det gröna föregångsland som många hoppas.

Miljö online2

Liknande artiklar