Historiskt avtal förbjuder fiske i Arktis de närmsta 16 åren

Foto: Pixabay

Forskare och miljöaktivister hurrar när nio länder, tillsammans med EU, beslutar att stoppa allt kommersiellt fiske i Arktiska oceanen. 

Efter långa förhandlingar har nio nationer och EU nu kommit fram till ett avtal som förbjuder allt fiske i regionen. Dealen gäller för de närmsta 16 åren, rapporterar Sciencemag. Avtalet kommer ge forskare värdefull tid att försöka förstå den marina ekologin och hur området kommer påverkas av klimatförändringar.

En yta av medelhavets storlek i Arktis, över 2,8 miljoner kvadratkilometer, kommer nu vara skyddat från fiske. Sedan 2015 har länderna lovat att hålla de egna nationella fiskeflottorna borta, men nu gäller alltså förbudet även kommersiella fiskeflottor med intressen i Arktis.

Beskedet om förbudet togs emot med glädje av miljörörelsen.

Det här är historisk seger för Arktis säkerhet och en dag att fira. Vi applåderar länderna bakom avtalet och förväntar oss att de använder de kommande 16 åren till att enas om ett permanent skydd av Arktis – både från kommersiella fiskerier och från andra extraktiva industrier, säger Jon Burgwald, Greenpeace Nordic, i ett pressmeddelande.

Miljö online2

Liknande artiklar