Trump skriver på lag som kallar global uppvärmning ”ett direkt hot”

Foto: Gerd Altmann

Är världen upp och ner eller äntligen på rätsida igen? Donald Trump har precis skrivit på en försvarslag som kallar global uppvärmning ”ett direkt hot” mot USA:s säkerhet efter år av klimatförnekande utspel.

Lagen slår fast att landets säkerhet påverkas av den globala uppvärmningen. Höjda temperaturer, skogsbränder och naturkatastrofer anges bland annat som exempel på varför försvarsdepartementet kommer behöva ta in klimatförändringar i sina kommande operationer. Torka och svält nämns som potentiella anledningar till ökad terrorism och högre havsnivåer som ett hot mot militära posteringar världen runt.

I lagen går att läsa:

It is the sense of Congress that climate change is a direct threat to the national security of the United States and is impacting stability in areas of the world both where the United States Armed Forces are operating today, and where strategic implications for future conflict exist.

Om the Don faktiskt ändrat åsikt om klimatförändringarna står tyvärr inte, men att det är ett trendbrott från regeringens klimatfientliga linje är klart. Fingers crossed!

Miljö online2

Liknande artiklar