Klimatförändringar kan beröva oss både choklad och kaffe

Foto: Jeremy Keith

Ny forskning kan få svenskar att sätta sitt älskade kaffe i vrångstrupen. Det varmare klimatet hotar både kakaobönan och kaffebönan. Kanske kommer detta besked att leda till att klimathotet börjar tas på allvar.

Forskare har uppskattat att kakaobönan kommer bli svårare och svårare att odla inom 30 års tid och chokladen kan komma att ta slut nästan helt 2050. Detta beror på att kakaoträden kräver ett fuktigt regnskogsklimat, men den globala uppvärmningen gör att platserna för kakaoodling blir allt torrare samt hotas av sjukdomar.

Forskaren Doug Hawkin menar att vi bara de närmsta åren kommer att sakna 100 000 ton kakao för att möta efterfrågan från den chokladsuktande globala befolkningen. Kakaoträden skulle behöva flytta till högre höjder. Men det är ont om plats, särskilt då mycket av naturen där är skyddad – av goda anledningar.

Chokladjätten Mars finansierar just nu forskning om hur kakaobönan kan genmanipuleras för att klara ett förändrat klimat. Även om denna forskning leder till nya upptäckter lämnar den dock frågan om hur ekosystem i ett förändrat klimat kan klara av genmanipulerade kakaobönor.

Om hotet om en chokladkris inte räcker för att få västerlänningar att börja inse allvaret i klimathotet så väntas stora problem för en annan minst lika omtyckt gröda. Tillgången på kaffe väntas minska kraftigt av ett varmare klimat. Marken där kaffebönor kan odlas kommer halveras till 2050 samtidigt som efterfrågan på kaffe förväntas fördubblas.

Om inte översvämningar, orkaner, skogsbränder och smältande isar har fått den rikare delen av världen att ta till nödvändiga klimatåtgärder så borde väl en kaffekris göra detta? Speciellt svenskar – världens näst största kaffekonsumenter efter Finland – borde sätta morgonkaffet i vrångstrupen.

Klimataktivisten Andrea Söderblom-Tay kommenterar ironiskt: ”Antingen börjar alla kaffenarkomaner ta klimatförändringarna på allvar eller så havererar hela ekonomin eftersom ingen kan jobba utan kaffe, vilket leder till kraftigt minskade utsläpp. Win-win!”

Miljö online2

Liknande artiklar