Storbritannien vill ha avgift på engångsmuggar

Foto: CC0 Public Domain

Brittiska politiker har tagit upp kampen mot engångsmuggar, om det kan man läsa i en ny rapport från miljörevisionen. Om det förslag som lagts fram går igenom kan brittiska kaffe-konnässörer på språng behöva ta med sig sin egen mugg i framtiden.

2,5 miljarder. Så många engångsmuggar går britterna igenom under ett år. Men de flesta tar sig aldrig till återvinningsstationen och hjälper därmed till att bygga på ett stadigt växande skräpberg.

Om det nya förslaget går igenom kommer kaffekunder behöva betala 25 pence extra för en take away-mugg. Tanken är att det ska generera pengar som ska användas för att ta fram helt återvinningsbara muggar. Om detta inte lyckas kan engångsmuggar istället komma att förbjudas helt.

Det finns ingen ursäkt för den existerande motviljan från regeringen och industrin mot att ta itu med kaffemuggsavfall, säger rapporten. Engångsmuggar är ett avfallsproblem som kan undvikas och om Storbritannien inte kan säkra en framtida hållbarhet bör regeringen förbjuda dem.

Det stora problemet är själva uppbyggnaden av engångsmuggen, som består av papper med en hinna av plast. I Storbritannien finns det endast tre återvinningsstationer som klarar av att separera de två materialen och mindre än 0,25 procent av alla muggar tar sig hela vägen dit.

Miljö online2

Liknande artiklar