Tyska klimatmålen verkar skjutas upp

Foto: Erlebnis Europa

Tyska nyhetskällor avslöjar nu att Tysklands mål att minska koldioxidutsläppen med 40 procent till 2020 kommer skjutas framåt i tiden. Detta om man ska tro dokument från förhandlingarna mellan kristdemokrater och socialdemokrater. Frågan är om Angela Merkel kommer kunna behålla sin image som ”klimatkansler”.

Sedan Angela Merkels kristdemokratiska parti CDU inte lyckats komma överens med liberalerna och de gröna har partiet nu lyckats enas med socialdemokratiska SPD om en rad politiska frågor för att snart kunna bilda en regeringskoalition. Tyskland hade sitt val i november, men ännu har ingen regering kunnat bildas.

I de svåra förhandlingarna mot en regeringsbildning verkar inte klimatmålet på 40 procent utsläppsminskningar, som uttrycktes innan valet, ha varit heligt. Enligt dokument från förhandlingarna som kommit ut till tyska medier ska de både partierna ha enats om att skjuta upp klimatmålet. Utsläppsminskningar på 55 procent till 2030, som också tidigare lovats, verkar dock ligga kvar.

Merkel har gjort sig känd som ”klimatkansler”, mest för Energiewende, den världsledande omställningsplan till förnyelsebar energi hon initieradee. En ledare i Guardian har dock kritiserat Merkel hårt för att säga en sak och göra en annan. Till exempel nämns att Merkels regering förhindrat minskningar av EU:s utsläppsrätter samt försenat och blockerat EU:s regleringar för utsläppsminskningar från bilar. Frågan är om Merkels trovärdighet som den drivande i den europeiska klimatpolitiken kommer att rubbas.

Miljö online2

Liknande artiklar