Baleariska öarna har siktet inställt på förnybart

Foto: trolvag (CC BY-SA 3.0)

De Baleariska öarna  Mallorca, Menorca, Ibiza och Formentera vill satsa på förnybart. I ett nytt lagförslag har den populära semesterdestinationen lagt fram en plan för att bli fossilfria till 2050.

I dagsläget kommer närmare hälften av all el på de Baleariska öarna från kolkraft, och endast två procent från förnybara källor. Men nu vill den lokala regeringen att den populära destinationen ska gå i bräschen för hållbar turism.

Men de välbesökta öarna stöter på patrull från Madrid där centralregeringen menar att en snabb övergång från kol till förnybart skulle bli alltför kostsam.

En talesperson från energidepartementet kommenterade förslaget och sa att Balearernas energiplaner måste hålla sig inom ramen för nationella bestämmelser.

På Balearerna subventioneras skillnaden i kostnaden för energiproduktion och ingår i elräkningen hos alla spanska medborgare. Därför måste de olika spanska förvaltningarna vara överens om energipolitiken.

En majoritet av de lokala beslutsfattarna ställer sig bakom förslaget. Men huruvida parterna kommer att komma överens återstår att se.

Miljö online2

Liknande artiklar