Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Nu får vi i oss mikroplaster genom kranvattnet

    Plastpellets Foto: Paul Nettles cc by 2.0

    Plast är inte biologiskt nedbrytbart i naturen, den sprids och bryts upp i mindre bitar som äts upp av djur. I slutänden får vi också i oss denna plast genom vår mat. Nu har forskare också funnit att vi får i oss mikroplaster direkt från vårt dricksvatten. Det visar en ny amerikansk forskningsrapport.
    År 2050 kommer det finnas mer plast än fisk i haven. Bilden som kommer upp i huvudet är en flytande ö av plast. I verkligheten består plasten i haven främst av små små plastpartiklar, så kallade mikroplaster.  Till mikroplast räknas alla plastpartiklar som är mindre än 5 mm. Mikroplast är ett globalt problem, det färdas runt i världshaven och når Kines som Amerikan som Svensk. Vi kan också få i oss plastpartiklar direkt genom luften, från förbränning av avfall. Plasten når till och med isbjörnarna i Arktis.
    Läs mer: Forskare har hittat plast nära Nordpolen

    Nu kan vi alltså även räkna med att få i oss mikroplaster direkt från kranvattnet. Den amerikanska forskningsrapporten undersökte förekomsten av mikroplaster i dricksvattnet i flera länder. I USA fanns mikroplastpartiklar i 83 procent av proverna och i Europa i 72 procent av proverna. Det är ett hälsoproblem för plastpartiklarna kan föra med sig gifter som tas upp av kroppen. Dessutom vet vi inte tillräckligt om plastens egna påverkan på kroppen.
    Mikroplast är ett relativt nytt miljöproblem, men har stigit fort på agendan. Mikroplastpartiklarna kommer från många olika källor, såsom slitage från transporter, vid tvätt av syntetiska textiler, och större plastskräp som bryts ner till mikropartiklar. De flesta mikroplasterna är för små för att filtreras bort i vattenreningsverk. Problemet kommer att kvarstå så länge filter och förbud inte används i tillverkning, bland annat för textiler. För tillfället föreslår regeringen ett nationellt förbud mot plastpartiklar i ”kosmetika som sköljs av”, ett förbud som redan införts av Storbritannien och USA. 
    Läs mer: KTH-forskarnas filter bryter ner mikroplast med solljus
    Ny forskning visar att mikroplaster inte enbart hamnar i havet, utan även i sjöar, vilka ofta används som dricksvattentäkter. Detta kan vara en del av orsaken till att vi nu kan få i oss mikroplaster direkt från kranen.
    Forskning visar också att partiklarna inte bara orsakar problem för människor, utan även för djur. Det larmas om fiskar som får i sig plast och svälter ihjäl när deras magsäckar fylls upp med plast istället för plankton. Mikroplasterna ansamlas i fettvävnaden hos djur och för ofta med sig miljögifter, exempelvis tungmetaller och dioxiner. I slutänden är det alltså den plast vi människor tillverkar, köper och slänger som kommer tillbaka till oss genom vår mat, luft och vatten.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.