Oppositionsparti lovar 120 procent förnybar energi i Tasmanien

Den tredje mars går den australiensiska delstaten Tasmanien till valurnorna. I en reaktion på dyra satsningar på kolkraft av den sittande liberala delstatsregeringen lovar nu Tasmaniens socialdemokratiska Labor-parti att införa 120 procents förnybar energi om de vinner valet.

Den ambitiösa målsättningen fokuserar på solenergi och energieffektivitet, som ska kunna komplettera delstatens nuvarande förnybara energitillgångar. Tasmanien får idag huvuddelen av sin energi från från vattenkraft, vilket fick allvarliga konsekvenser när delstaten genomled en energikris 2015, orsakad av bl.a grov torka i regionen.

Förslaget skulle därför ge Tasmanien en stabil tillgång på energi och möjligheter för export av överskottsenergi. 

Labor kommer sätta upp ett mål på att mer än 120 procents av Tasmaniens energibehov ska komma från förnybara källor inom fem år, vilket kommer göra Tasmanien till den främsta staten för förnybar energi och betyder att vi kan sälja överskottet mellan stater, sa partiledaren Rebecca White på en presskonferens den 15 februari.

Austrailen har länge haft ett dåligt rykte för sina stora satsningar på kolkraftverk de senaste åren, men de satsningar som Labor vill göra i Tasmanien och de solcellsanläggningar som planeras i södra Australien, kan göra mycket för att förändra det ryktet.

Miljö online2

Liknande artiklar