Premiär för världens första soldrivna tåg

Världens första soldriva tåg började rulla i Byron Bay i december 2017. Lokföraren Geoff Klark ser det som ett första steg mot ökade satsningar på solcellsdrivna tåg.

På huvudgatan av den pittoreska australienska staden Byron Bay trängs vegetariska restauranger och ekologiska matvaruaffärer bredvid surfbutiker. Det är i denna kuststad, som lockar många människor med en alternativ livsstil, som världens första solelsdrivna tåglinje började rulla i december 2017. Lokföraren Geoff Clark, som installerat solcellerna och drivit projektet sedan början, är imponerad över tågets framgång.

Det går helt på solsken och kostar ingenting i bränsle, och även under molniga dagar producerar tåget energi, säger Geoff Clark.

Även om solcellerna är ett modernt tillägg, så har tågvagnarna en lång historia. De konstruerades 1949 i en verkstad i Sydney, och köptes ett halvsekel senare av Geoff Clark och hans kollega Jeremy Holmes.

Vi sökte igenom hela landet och fann ett förfallet vintagetåg, återställde det och driver det nu med en 4.6 miljoner år gammal strömkälla, säger Jeremy Holmes, utvecklingsansvarige på Byron Bay Railroad Company.

”Tåget är pålitligt, billigt och grönt”

Den tre kilometer långa tågresan mellan centrala Byron Bay och North Beach som ligger i utkanten av staden kostar ynka tre australienska dollar (cirka 20 kronor). Tågvärdinnan Mandy Hayward berättar för Expressen att hon bara får positiva reaktioner av passagerarna som nu kan undvika långa bilköer.

Det kunde ta en halvtimme på grund av all trafik, nu tar samma resa bara sex minuter. Det irriterar mig när jag ser all svart rök som bolmar ut från biltrafiken. Tåget är pålitligt, billigt och grönt, berättar en nöjd pendlare.

Lokföraren Clark uttrycker sig positivt om tåglinjens framtid. Australien är den kontinent i världen som har högst andel soltimmar per kvadratmeter, och har därför de bästa förutsättningarna för att satsa på solcellsdrivna transporter.

Vi genererar en enorm mängd energi, det vi inte förbrukar själva säljer vi vidare till elbolaget, säger Clark entusiastiskt.

Framtiden ser alltså bländande ljus ut för det soldrivna tåget! 

Miljö online2

Liknande artiklar