Sjökor fryser ihjäl när klimatförändringar orsakar extremkyla

Foto: flickker photos

Enligt en ny rapport finns det ett samband mellan uppvärmningen av Arktis och vinterstormarna som härjat på USAs östkust i år. De hårda stormarna har nått ända ner till Florida och orsakat en kraftig ökning av ihjälfrusna sjökor i regionen.

52 sjökor har frusit ihjäl i staten sedan årsskiftet, vilket kan jämföras med 27 under hela 2017, enligt siffror från Floridas fisk- och djurskyddskommission.

Sjökorna är av släktet manater och arten lamantin, vilka finns i Kariben och längs Sydamerikas östkust. Arten klassas redan som hotad på grund av jakt, fiske och kollisioner med båtar.

Enligt en ny studie blir extrem kyla vanligare i östra USA i och med uppvärmningen av Arktis, vilket kan vara orsaken till att sjökorna frusit ihjäl.

Manater kan ansluta sig till isbjörnar som ett av de första ikoniska offren för utrotning i det vilda på grund av klimatförändringar, sa Jeff Ruch, VD för Public Employees for Environmental Responsibility till The Guardian.

Om vi inte hade tillräckligt med anledningar att göra något åt klimatet innan så har vi nu fått en till. Om sjökorna ska vara något mer än figurer i en sagoböcker är det dags att kavla upp ärmarna – ordentligt.

Miljö online2

Liknande artiklar