Taiwan lanserar förbud mot engångsartiklar i plast

Foto: 简体中文

Från och med 2030 kommer sugrör, påsar och andra engångartiklar i plast vara förbjudna i Taiwan. Landets naturvårdsverk har lanserat en ny strategi för ”plastfritt hav”, vilken utöver förbudet innebär att plastartiklar kommer fasas ut från och med nästa år.

Strategin omfattar fyra typer av plastprodukter: sugrör, engångsmuggar, påsar samt hämtmatslådor och -bestick.

Med start 2019 kommer restaurangkedjor inte få ge kunder plastsugrör och från och med 2020 får inte dryckes- och matförsäljare av någon typ använda plastsugrör. Samma år måste affärer betala för att ge kunder gratis plastförpackningar, -påsar och -bestick, med ytterligare avgifter från och med 2025. Strategin kulminerar i förbudet på engångsartiklar i plast år 2030.

Den genomsnittlige taiwanesen använder 700 plastpåsar om året, vilket med den nya planen ska reduceras till 100 stycken år 2025 och noll 2030.

Om någon behöver sakna sina plastsugrör? Nejdå, enligt landets miljöskyddsminister.

“Du kan använda stål-produkter, eller ätbara sugrör – eller så kanske du inte behöver använda sugrör över huvud taget” sa Lee Ying-yuan, Taiwans miljöskyddsminister enligt Hong Kong Free Press. “Det är inga besvär alls.”

Läs mer om Frankrikes plastförbud, Englands plastpåseavgift och Sveriges mikroplaststopp.

Miljö online2

Liknande artiklar