M tvekar om att riva upp flygskatten

Foto: News Øresund - Johan Wessman

Moderaterna kan vara på väg att svänga i frågan om flygskatten, uppger M-källor till DI.

Så sent som förra året var allianspartierna på god väg att fälla finansminister Magdalena Andersson, i ren protest mot flygskatten. Misstroendevotumet drogs tillbaka, men M:s Ulf Kristersson lovade att skatten skulle ryka på en gång ifall hans parti vann valet.

”Alliansen kommer inte att begära misstroende. Däremot kommer Moderaterna att, avskaffa skatten redan den 1 januari 2019, om vi vinner valet 2018. Skatten kommer då ha varit verksam under mindre än ett år,” skriver Ulf Kristersson i en kommentar till SvD.

Enligt källor i Moderaterna har partiet nu börjat vackla i frågan, något som dock förnekas av partiledningen.

Om Moderaterna svänger kan det slå en djup spricka mellan partiet och Centern, som hårt driver linjen att flygskatten ska avskaffas. Detta trots att ledande forskning visar att sådana styrmedel är direkt nödvändiga för att minska flygets miljöpåverkan.

Kristdemokraterna och Liberalerna har tidigare sagt att även de vill riva upp flygskatten vid ett maktskifte i höst.

Miljö online2

Liknande artiklar