Luftföroreningar bortom mätbara nivåer

Delhi ligger på plats 14 av 20 på listan över världens mest förorenade städer. I mitten av juni under en för tidig sandstormssäsong uppmättes historiskt höga nivåer i staden.

I mitten av juni slogs den indiska staden Dehli av sin säsongsriktiga sandstorm – flera månader för tidigt. Detta ses som en av orsakerna att staden i juni slog stadens alla luftföroreningsrekord och översteg den mätbara koncentrationen av luftföroreningar.

Årets högsta nivåer brukar vanligtvis uppmätas i Delhi sent på hösten, efter lokalinvånarna firat Diwali, en av Östasiens största festival och en central högtid inom hinduism, buddhism och jansenism. En av festivalens höjdpunkter är fyrverkerierna, som också bidrar till den redan grovt förorenade luften i staden. Aishwarya Sudhir, som studerar luftföroreningarna i staden, ser stora brister i de indiska myndigheternas förmåga att agera i tid.

[Myndigheterna] brukar bara agera när det blir en nödsitutation. Det fanns prognoser som sa att sandstormar skulle svepa över hela regionen. De kunde agerat utifrån dessa för flera veckor sedan och inte när det blir så här allvarligt.

Enligt WHO är luftföroreningar ett allvarligt globalt problem. Över fyra miljoner människor dödsfall orsakas av luftföroreningar. I deras projekt Breathe Life 2030 försöker WHO arbeta för bättre luft i världens städer.


Klicka här för att se nivån av luftförorening i din stad. (Om du bor i en större svensk stad i alla fall).

Miljö online2

Liknande artiklar