Idag firar vi den 45e Världsmiljödagen

Vad är det för dag idag? Nej, det är ingen vanlig dag för det är Världsmiljödagen! Årets tema är #BeatPlasticPollution – besegra plastföroreningarna. 

Sedan 1973 har vi firat FN:s Världsmiljödag, med alla möjliga teman: det har varit allt från issmältning, ökenspridning, gröna städer, till biologisk mångfald. År 1991 var det Sverige och Stockholm som stod värd, och temat då var globalt partnerskap. Årets värd för dagen är Indien, där problemet med plastförorening kanske är mer akut än någon annanstans. Indiens städer producerar 1 500 lastbilsflak med plastavfall varje dag och befolkningen bokstavligen drunknar i det.

På andra håll i världen har vi det lite lättare. Vi blir bättre i EU på att reglera plastkassar, och nu pratas det mycket om att förbjuda produkter av engångsplast. Men det är inte nog. För även om användandet av plastpåsar har minskat så har föroreningen av plast i haven totalt sett ökat eftersom andra produkter av plast har ökat. Idag produceras 280 miljoner ton plast årligen, varav 40 procent används till engångsprodukter såsom plastpåsar, plastmuggar och matförpackningar. Av dessa 280 ton är det bara ynka 1-2 miljoner ton som är plast från förnyelsebar råvara, och endast 0,6 ton biologiskt nedbrytbar. EU och västvärlden måste också hjälpa utvecklingsländer att minska sitt plastavfall, menar experter.

#BeatPlasticPollution

Miljö online2

Liknande artiklar