Turismvåg skapar miljökris i Grekland

Antalet turister till Greklands öar har ökat dramatiskt de senaste åren, något som lokalinvånarna nu märker leder till oönskade miljöeffekter i det ekonomiskt krisdrabbade landet.

2018 förväntas det anlända tre gånger fler turister till Grekland än hela dess befolkning, totalt 32 miljoner. Detta skapar stora behov av energi och vatten, en ohållbar sitution för ett redan krisdrabbat land. Nikos Chrysogelos, miljöaktivist och ordförande för det gröna partiet Prasinoi, ser förändring som nödvändig för de grekiska öarna.

Vi kan inte fortsätta att ha fler och fler turister. Vi kan inte ha små öar, populerade med små samhällen, som huserar en miljon turister över flera månader. Det finns en risk att infrastrukturen inte är förberedd på att allt detta kommer få en stor boomerang-effekt om vi bara fokuserar på siffrorna, och inte arbetar mot att utveckla en hållbar form av turism

Att försöka gå bort från turismen anser varken Chrysogelos eller Nikos Zorzos, borgmästare i staden Santorini, som ett alternativ. Med var femte grekisk medborgare och en ekonomi som flera gånger de senaste åren varit på gränsen till konkurs, är hållbarare turism den enda lösningen för Greklands pågående brist på naturresurser.

Miljö online2

Liknande artiklar