Värmebölja orsakar fiskdöd i Hamburg

De senaste dagarnas ovanligt höga temperaturer påverkar inte bara oss människor, utan även djurlivet faller illa. I den tyska hamnstaden Hamburg påverkas fiskarna allvarligt av värmen och det låga vattenståndet värmeböljan orskar.

Det började i förra helgen när lokalinvånare upptäckte massiva mängder döda fiskar i kanalen Elbe som rinner genom stadsdelen Wilhelmsburg.  Det är speciellt större arter som lax och forell som påverkats, då de drabbas hårdast av det låga vattenståndet.

Enligt Hamburgs brandkår är räddningsmöjligheterna begränsade. De mängder vatten som krävs för att fylla kanalerna upp till levnadsbara nivåer igen, är helt enkelt för stora. Lokalinvånare i Hamburg, som tidskriften der Spiegel pratat med, beskyller inte bara de höga temperaturerna för fiskdöden. Även förändringen av kanalerna genom utbyggnationer och algblommningens skadliga effekten på vattnet pekas ut som orsaker till massdöden.

Om inte vädret lättar upp de kommande dagarna, finns det stor risk att situationen blir ännu värre.

Miljö online2

Liknande artiklar