Irland blir först i världen med enbart fossilfria fonder

Foto: Tsuda

Miljörörelsen jublar när den gröna ön gör skäl för sitt namn. 

Förra veckan klubbade landets parlament ett lagförslag om att sluta investera i kol- olje- och gasindustrin. Den nationella investeringsfonden tvingas nu sälja av allt fossilinnehav så snart som möjligt. Inom fem år ska alla fossilinvesteringar vara borta, skriver The Guardian.

Irlands världsunika insats applåderas av divesteringsrörelsen.

Det är en tydlig signal på att fossilåldern är på väg att bli historia. Att en regering säger nej till att stötta fossilindustrin är ett hoppfullt politiskt ställningstagande, säger Christian Tengblad, samordnare på Fossil Free Sverige till Dagens ETC.

Den irländska investeringsfonden värderas idag till 8 miljarder euro, varav 300 miljoner euro är investerade i över 150 fossilbolag.

I Sverige investerar AP-fonderna 13 miljarder kronor i fossila bolag, enligt en rapport från Greenpeace.

De senaste åren har intresset för divestering sköljt som en våg över världen, och pressen blir allt högre på företag, banker och institutioner att sluta satsa våra pengar på smutsiga fossilinvesteringar. Bland annat har de svenska AP-fonderna fått stark kritik för de 13 miljarder kronor av våra gemensamma pensionspengar som går till fossila bolag.

Miljö online2

Liknande artiklar